Relatietherapie

 
 ‘Verbroken verbinding

verloren verbinding

nieuwe verbinding

zoals uit de nacht

het daglicht tevoorschijn komt...’


Henri Nouwen


Het kan zijn dat problemen die iemand ervaart meer op het gebied van de relatie liggen.

Dat kan aan het begin van een relatie zijn, als je samen nog geen weg hebt gevonden in het ‘nieuwe’ samenleven. Of je leeft al langer samen en lijkt elkaar kwijt te zijn geraakt. Het ‘elkaar niet meer kunnen vinden’ kan optreden door veranderingen die stellen ervaren doordat er kinderen komen. Deze periode van zorg voor kinderen gaat gepaard met (zorgen over) werk en soms ook nog met de zorg voor ouders. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: hoe vind je elkaar weer als de kinderen uit huis gaan?

Het kan ook zijn dat één van de twee de ander op een voor haar/hem belangrijk moment gemist heeft. Zo kan bijvoorbeeld rouw over verlies van een kind, ouder of baan, een onvervulde kinderwens of een traumatische ervaring tot vervreemding leiden.

Soms is niet duidelijk wanneer of hoe het gebeurd is en merken de partners op dat er een patroon ontstaan is, waarin ze zich niet meer genoeg verbonden voelen met elkaar. Ze leiden steeds meer hun eigen leven of er ontstaat ruzie als ze elkaar tegenkomen. Het niet kunnen delen van de emoties die de partners ervaren, vermindert de verbinding tussen de partners. Als het de partners niet lukt dit te veranderen en de onvrede hierover (te) groot wordt kunnen de partners samen komen om hiermee aan de slag te gaan.


‘Emotionally focused therapy’ (EFT) gaat ervan uit dat de relatie een hechtingsrelatie is.
Dit betekent dat de partners belangrijk voor elkaar zijn. Juist omdat de partners belangrijk voor elkaar zijn kunnen er heftige emoties spelen. Bij EFT ontdekken we wat deze emoties vertellen. De emoties zijn de boodschappers voor ‘wat we van elkaar nodig hebben’.

Vaak is het dat we als volwassene behoefte hebben aan steun, bevestiging, veiligheid, aanwezigheid en aanraking. Het doel is om dit rechtstreeks met elkaar te communiceren en zo weer verbonden te zijn.De therapeut is EFT-therapeut. Tevens werkt de therapeut met het preventie-programma: Houd me vast. Dit is een training om de relatie te verdiepen en de verbinding te versterken en/of bevestigen. Het is een programma voor groepen en het is mogelijk als stel een aangepast ‘Houd me vast’-programma te volgen buiten de geplande trainingen om. Meer informatie over de training lees je onder de link ‘Houd me vast’.


Begeleiding in combinatie met verblijf

Voor relatietherapie kan het prettig zijn meerdere dagen te werken aan het elkaar weer verstaan en ontmoeten. Als jullie niet van Texel komen en jullie hier aan je relatie willen werken, bepalen we in overleg hoe vaak we gedurende jullie verblijf op Texel samenkomen. Tussen de afspraken door kunnen opdrachten mee gegeven worden. Als stel bepaal je zelf waar jullie verblijven.


Meer informatie over EFT lees je op de website van eft-nederland: www.eft.nl.

 

Emotionally focused therapy