Individuele therapie

Individuele therapie

‘En de dag brak aan dat het pijnlijker was een gesloten knop te blijven, dan het risico te nemen van het open bloeien.’

Anaïs Nin

Op het moment dat je de eerste afspraak gemaakt hebt, ben je al begonnen met de therapie: je hebt namelijk vastgesteld dat er iets is waar je anders mee om wilt gaan of waar je wat aan wilt veranderen.

Tijdens de therapie gaan we samen ontdekken hoe jij je probleem ervaart, welke betekenis het in je leven heeft, welke gevoelens en emoties eraan verbonden zijn en hoe je ermee omgaat. Het kan zijn dat recente gebeurtenissen ‘iets ouds’ raken. Mogelijk heb je indringende gebeurtenissen van vroeger niet goed verwerkt of word je met iets geconfronteerd waar je je nu niet tegen opgewassen voelt. In elk geval spelen vaak eigenschappen en overtuigingen een rol die vroeger om een goede reden ontstaan zijn. Bijvoorbeeld om jezelf te beschermen: om pijn niet te hoeven voelen. Wat het ook is, het wordt bepaald door de unieke mens die jij bent, met jouw verleden. In de therapie werken we aan het bewustworden van deze overlevingsstrategieën en het verkennen en ervaren van alternatieven.

We stemmen de werkwijze af op jou en je vraag. Meestal komen meerdere werkvormen aan bod, omdat zowel de persoon als zijn of haar vraag doorgaans meerdere invalshoeken hebben.

Zoals de term al aangeeft, kom je bij individuele therapie meestal alleen. Soms is het echter prettig als een partner of een ander betrokken persoon één of meerdere keren meekomt. Dat kan zeker.

De eerste afspraak (de intake) heeft het doel om kennis te maken met elkaar en je vraag helder te krijgen. Het is belangrijk dat zowel de cliënt als de therapeut een gevoel van vertrouwen hebben om samen te werken. Als dat het geval is maken we vervolgafspraken. Het laatste gesprek staat in het teken van afronding, evaluatie en afscheid nemen.